MichaelfeestMichaëlfeest is het feest van de moed en dapperheid en de intrede van de herfst. Het Michaëlsfeest is het eerste jaarfeest dat na de zomervakantie gevierd wordt. Rond deze tijd is het grootste deel van de oogst binnengehaald. Een dankfeest hiervoor is op zijn plaats en wordt al eeuwenlang op tal van plaatsen, op tal van manieren gevierd. Tegelijkertijd willen we moed verzamelen om de aankomende donkerte en kou van de herfst en winter tegemoet te treden.

Ridder te paard

Michaël die de draak bestrijdt is een voorstelling die talloze malen is uitgebeeld, vooral op Ikonen. Soms is hij afgebeeld als engel, soms ziet hij eruit als een ridder te paard. In het laatste geval wordt gesproken over St. Joris, die de draak verslaat. Georgius heette hij, en hij was een martelaar uit de 3eeeuw.

De draak van Michaël vinden we terug in de openbaring van Johannes (de Apocalyps).

Daar wordt gesproken over een vuurrode draak met 7 koppen, 10 horens en op elke kop een diadeem. In dat diadeem staat dan: “Toen brak er in de hemel oorlog uit”. Michaël en zijn engelen moesten strijden tegen de draak. De draak streed.

Hij werd neergeworpen op de aarde, waar hij als vijand van de mensen optreedt en als verleider. Toch worden er meer legenden verteld over Michaël en de draak dan er geschreven is in de Bijbel.

Het Michaelfeest

Het Michaëlfeest is aan het begin van de herfst. De natuur groeit en neemt langzaam in pracht af, het verstilt en sterft af. Het wordt kil.

Het hele leven kan soms ook een moment van verkilling hebben. Maar juist dan kunnen we hulp verwachten van hoger hand. Wij moeten ons niet verliezen in het uiterlijk, het is juist wanneer wij op zoek gaan naar de innerlijke bron dat wij de zullen merken dat Michaël ons kan helpen.

We moeten de moeilijke dingen niet uit de weg gaan, maar juist tegemoet treden,verslaan.Ook die draak is in onszelf. Deze draak weerhoudt de mens ervan een werkelijk geestelijk wezen te zijn. Hij wil de ziel van de mens verdoffen, de geest mechaniseren en het lichaam verdierlijken.

Het feest van Michaël is het feest van de moed, van innerlijk wakker zijn. Alleen dan kun je werkelijk in staat zijn de gluipende macht van de draak te onderkennen én te overwinnen.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This