De 2e Open Dag van de Hofakker was een geslaagde dag. Ondanks regen, hagel en onweer was er een continue stroom van mensen die een kijkje kwamen nemen. Er waren meerder kraampjes met o.a. boeken, zelfgemaakt speelgoed, zeep en tweedehands kinderkleding. Ieder gezin had twee taarten gebakken die we konden verkopen tijdens deze dag. Ook was boer Arjan van de partij met de paardenkar. Het paard trok trouw, met de kinderen in de kar, richting bos. Bij twee vuurkorven werden broodjes gebakken en later soep gemaakt met de kinderen. De kinderen mochten zelf groenten snijden die later nog met wat bouillon op smaak werd gebracht. Hier was veel belangstelling voor.

Het lokaal van de kleuters was bewust niet toegankelijk gemaakt deze keer. Ouders konden wel naar binnen kijken door de openstaande bovendeur. Het zag er uit als een kabouterhuisje, heel knus en gezellig. Met in de keuken af een toe een ouder die de afwas deed. Er werden reuzen bellen geblazen en er was een knutselactiviteit. Kinderen die daar aan mee hadden gedaan, zag je trots met een armband of toverstok rondlopen over het terrein. En natuurlijk houtbewerking met Roland.

Verderop was er een informatiepunt financiën, beheert door Ingrid en Ron. Er zijn gesprekken gevoerd en er zijn meerdere donaties binnen gekomen. Ingrid heeft een voordracht gegeven, over gemeenschapsvorming. Christiaan en Bianca hebben een voordracht gehouden over de Hofakker en de werkwijze op onze school. Christiaan zei hierover: “Uit onze bijeenkomsten ontstonden goede gesprekken. De aanloop was iets minder dan vorig jaar. Toch hebben zich ongeveer 5 serieuze kandidaten gemeld voor de lagere school waar nog vervolggesprekken mee komen. Ook zagen we een aantal mensen die op eerdere informatieavonden geweest waren en nogmaals kwamen proeven. Ook een een aantal belangstellenden (een bejaarde schooljuf die wel eens wilde weten hoe we dat dan deden in die combinatieklas).”

De ochtend werd met muziek begeleid door “Emunah” Frank & Marieke harteklank@gmail.com Karel zei over deze dag: “Als standhouder bij de boekenkraam opgesteld, had ik vaak korte en plezierige gesprekjes met bezoekers die het terrein op kwamen. Enkelen kwamen terug om in de boeken te rommelen. Omdat er ook een andere toegang tot het schoolterrein was zag ik zeker niet iedereen. De wens om adressen van belangstellenden te noteren heb ik niet kunnen invullen. Achter mensen aanlopen daarvoor voelde niet goed.

De uitmonstering van mijn kraam was prima; voor een volgende Open Dag zou ik het accent langzaam laten verschuiven naar het onderwijs zelf; nu hebben we een kruising van bazaar, open dag en sponsoring. Wat willen we wanneer? “ Als laatste nog een impressie van mijzelf als verse ouders van de Hofakker op de Open Dag in mei 2015: “Als verse ouder was de Open Dag van de Hofakker een geweldige manier om de mensen van de school samen bezig te zien. De sfeer was goed, de kinderen blij en ondanks de hagel en onweer was er een goede opkomst. Zelf stond ik bij de Hofkraam en keek mijn ogen uit naar Marie en Karel die als ware Hofdame en Hofheer de gasten ontvingen. Zij kende bijna iedereen of waren direct bevriend 🙂

Nadat ik koud tot op het bot werd afgewisseld door een andere ouder, kon ik mij warmen aan het heerlijke vuur waar kinderen en ouders genoten van thee, taart, broodjes en soep. Aan het einde van de dag zag ik een tevreden Ingrid even rustig haar broodje op eten. Die tevreden blik sprak boekdelen.

Door Viviane Botman-Kels

Open dag